Dzień Jabłka

                19 maja upłynął w naszej szkole pod znakiem jabłka. W tym dniu w ubiorze uczniów dominował kolor czerwony i zielony.  Uczniowie, nauczyciele, pracownicy i rodzice byli częstowani kawałkami jabłek. Każdy je lubi,więc zjadał  ze smakiem.  Chcieliśmy w ten sposób wpłynąć na zmianę  nawyków  żywieniowych wielu uczniów, dla których II śniadanie to nadal niezdrowe i słodkie przekąski oraz gazowane napoje. Jabłka to owoce  znane od wielu lat. Przywędrowały do nas z Azji  Mniejszej. Jabłka zawierają wiele witamin, jednak najważniejszą jest witamina C, dzięki czemu jabłka wspierają układ odpornościowy. Najwięcej witaminy C jest  pod skórką, dlatego trzeba zjadać jabłka surowe. Te zdrowe owocenie tylko pomagają nam schudnąć, ale również są eliksirem młodości, uwielbia je nasze serce, poprawiają urodę, dbają o nasze zęby.

„Dzień Jabłka” został zorganizowany w ramach realizacji zadań programów „Trzymaj Formę” i „WF z klasą”. Jego organizacją zajęły się  panie Małgorzata Gawlik, Jadwiga Miś, Małgorzata Panek- Sojka i Jadwiga Wróbel.

Pamiętajcie- co dzień trzeba jeść owoce i warzywa!

Opracowała- Małgorzata Panek-Sojka